Mohammed i dansk valkampanj

Det främlingsfientliga Dansk Folkeparti rivstartar i valkampanjen inför det danska nyvalet nästa månad. En av partiets valaffischer visar en hand som tecknar en bild av profeten Mohammed.

Yttrandefrihet är danskt, censur är det inte, står det ovanför handen som ritar av Mohammed. Därmed visar Dansk Folkeparti, att det vill ha en valkampanj, som handlar om, vad partiet tycker, är ett stort hot mot Danmark, en alltför slapp invandrings- och flyktingpolitik.

Folkepartiet anser att det danska samhällets värderingar hotas av alla utlänningar, inte minst muslimerna.

Avbildningar väckte protester
Profeten Mohammed får enligt de flesta muslimer inte avbildas och den danska tidningen Jyllandspostens publicering av Mohammedkarikatyrer år 2005 utlöste häftiga protester i den muslimska världen.

Danska varor bojkottades i flera länder och Danmark hamnade i sin värsta diplomatiska kris sedan andra världskriget. Konstnären Lars Vilks rondellhund väckte tidigare i år en viss, om än inte lika stor, uppmärksamhet bland världens muslimer.

Dansk Folkeparti vet, att om man spelar ut invandringskortet och kopplar det till hot mot det traditionellt danska, så vinner partiet på det.

Folkeparti hoppas vinna på invandrarfrågan
I Danmarks TV2 förklarar partiledaren Pia Kjärsgaard, varför hon rider på uppståndelsen kring Mohammed-teckningarna:

- De danska värdena är en del av valkampen, eftersom vi måste se upp med, att de inte går förlorade, säger Pia Kjärsgaard, som inte vill se partiets Mohammed-affisch som en provokation. I Danmark kan ingen bli provocerad av den, säger hon.

Islamisk Trossamfund i Danmark säger i ett första uttalande, att affischen inte är värd att kommentera.

Christer Fridén
christer friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".