Kritik mot rysk avvisning av valobservatörer

Nu får Ryssland mothugg av Sveriges delegationsledare i Europarådet, moderaten Göran Lindblad, som protesterar mot att Ryssland kan komma att stoppa svenska och finska valobservatörer. Enligt en rysk Europarådsdelegat behandlar Sverige och Finland inte Ryssland objektivt.

Men Göran Lindblad säger att Ryssland inte kan välja vilka observatörer som skickas.

– Jag kommer definitivt att agera som svensk delegationsledare, eftersom det här gäller i första hand Sverige och Finland, säger Göran Lindblad.

– När man samtidigt säger att ”vi tycker att Iran och Kina är bra och oberoende observatörer”, så har man hamnat snett här i världen.

Har det här hänt förut?

– Inte som jag vet. Men å andra sidan har jag bara varit aktiv i Europarådssammanhang i fyra år.

– Vi hade nyss observatörer till Turkiet och Ukraina, och vi bestämde naturligtvis vilka som åkte dit, man hade inga synpunkter på det. Armenien och Azerbajdzjan var jag själv i för ett tag sedan, det är ju inte heller världens största demokratier, men de släppte in oss släppte snällt in dem vi valde att skicka.

Om Ryssland ställer sådana här krav, kommer det några valobservatörer överhuvudtaget då?

– Det är väl mycket tveksamt om det kan komma några valobservatörer om medlemslandet ställer den typen av krav. Men då får det ju också andra konsekvenser närd et gäller det medlemslandets verksamhet i Europarådet i framtiden.

Vilka då?

– Det vet jag inte. Det är ju så att Michail Margelov, som är ledare för European Democratic Group, är påtänkt som nästa president i parlamentarikerförsamlingen. Det skulle ju vara fullständigt otänkbart om något sådant här skulle inträffa.          

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista