Jasplan nära krock med passagerarflyg

Ett passagerarplan på väg från Ronneby var bara sekunder från att kollidera med ett av försvarets Jas-plan. Det var för tre veckor sedan som piloterna i passagerarplanet fick larm om att ett annat plan låg på kollisionskurs. (SR Blekinge)

Enligt Ulf Björklund, som är flygchef på bolaget som flyger planen åt Blekingeflyg, var en kollision mycket nära.

– Det är svårt att bedöma i luften så där, men det kan ha varit omkring 200 meter.

Vad hade resultatet blivit vid en kollision?

– Det kan var och en föreställa sig. Naturligtvis kan en kollision vara förödande och katastrofal, men det kan också vara så att man får en smäll och kan fortsätta att flyga.

Det var den tredje oktober som passagerarplanet på väg till Bromma larmades om att ett annat flygplan närmade sig snabbt.

Enligt Ulf Björklund gjorde piloten en undanmanöver och bara sekunder efteråt sågs ett JAS-plan passera snett framanför passagerarplanet.

Passagerarna ska inte ha märkt vad som va på gång men enligt Ulf Björklund informerades alla ombord om vad som hade hänt.

Började nedstigning för tidigt
Johan Svetoft som är central flygchef hos försvaret berättar att Jas-planet var på väg mot Ronneby och av okänd anledning påbörjade sin nedstigning allt för tidigt. Och även om Haverikommissionen ännu inte pekat ut någon ansvarig, så har Johan Svetoft skuldfrågan ganska klar för sig.

– Enda anledningen till att det här blev en händelse var att Jas 39-planet inte flög så som det var tilldelat. Om det finns någon skuld i det här så är det enbart försvarets. Men vad det består i och varför, det är det vi vill ha reda på, säger Johan Svetoft.

Haverikommissionen bedömer incidenten som allvarlig och har startat en utredning.

Mikael Eriksson, SR Blekinge
mikael.eriksson@sr.se