Ericsson försiktigt om framtiden

Telekombolaget Ericsson presenterade på torsdagen sin rapport för det tredje kvartalet. Helt i linje med förra veckans vinstvarning, så blev det en kraftig resultatförsämring. Ericssons vd, Carl-Henric Svanberg tycker ändå inte att det går så dåligt och han pekar på fortsatt goda rörelsemarginaler.

– Vi måste komma ihåg det. Vi har en besvikelse i kvartalet men till och med ett sådant kvartal tjänar i närmare tio procent i Ericsson och 13 procent i Sony Ericsson.

– Ingenting har förändrats i grunden i marknaden därute även om vi får en del effekter av operatörer som går samman och så.

Svanberg lovar förbättra analysen
Det var en ganska ödmjuk Carl-Henric Svanberg som mötte pressen i dag för att lägga fram kvartalssiffrorna. Kanske lite försiktigare än vanligt när det gäller framtiden och han återkom gång på gång till att företaget efter prognosmissen i september nu måste bli bättre på att analysera telekommarknaden.

Vinsten blev 5,6 miljarder kronor - mer än tre miljarder sämre än det tredje kvartalet förra året. Främst är det här ett resultat av färre uppgraderingar av mobila nät, det område där lönsamheten är stor.

Besviken finanschef avgår
Nyheten för dagen var annars att vice vd:n och finanschefen Karl-Henrik Sundström går. Enligt Carl-Henrik Svanberg handlar det inte om att peka ut en syndabock, utan att Sundström själv var besviken på sin insats.

– Han har själv bett att få lämna posten och den respekten, ska vi visa honom, att tro på det och inte dessutom göra honom till en syndabock. Det är inte så.

Carl-Henrik Svanberg däremot sitter kvar på VD-stolen.

– Det viktiga är att jag har styrelsens förtroende att leda företaget, och sedan handlar det om att nu visa, att vi kan hantera det och skapa en stark utveckling. Då kommer säkert det förtroendet tillbaka, men det är klart att många är besvikna.

Blir du kvar som vd?
- Jag har ingen annan ambition. Jag tycker att det här är det finaste jobb man kan få.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista