Blåtunga kan hota fåren efter vintern

Trots avspärrningar och stränga restriktioner, befaras djursjukdomen Bluetounge, eller Blåtunga, ändå komma till Sverige. Blåtunga smittar genom insekten svidknott.

De senaste två åren har sjukdomen spridits snabbt över norra Europa. Det finns stor risk att de snart även kommer till Sverige.

– Är det så att sjukdomen överlever vintern, i de områden där den finns idag, finns det stor risk att den också kommer till Sverige nästa år. Hur och om den kan sprida sig i Sverige, vet vi inte idag, säger veterinär Gunilla Hallgren från Statens veterinärmedicinska anstalt.

Hur allvarlig är sjukdomen?

– Den är allvarlig ekonomiskt och den orsakar ett lidande för djuren och sjukdom framför allt hos får. Belgien uppskattar att tio procent av deras fårpopulation har gått åt i sjukdomen, säger hon.

Skärmades av
När Bluetounge eller Blåtunga upptäcktes på ett får på ön Lolland i Danmark för en dryg vecka sedan, upprättades en övervakningszon med en radie på 15 mil från den smittade gården.

17 kommuner i Skåne innefattas i den zonen. För lantbrukarna inom området är det nu förbjudet att sälja levande idisslare, till exempel kor och får, till gårdar utanför zonen.

Det kan ge stora ekonomiska avbräck för de drabbade bönderna.

Kan beröra 2 000 lantbruk
Hur många lantbrukare som berörs är osäkert, men LRF bedömer att det kan röra sig om uppemot 2 000.

I dagsläget får de drabbade bönderna ingen ersättning för sina förluster. Först om sjukdomen verkligen drabbar landet kan det bli tal om någon kompensation.

Om sjukdomen skulle komma till Sverige, kan det få stora ekonomiska konsekvenser, berättar Kristina Mieziewska, som är veterinärinspektör på Jordbruksverket.

– Dels drabbar restriktionszonen, som vi lägger, lantbrukarna, genom att de inte kan ta ut djur ur zonen. Det drabbar handeln med djur. Djuren blir också sjuka, vilket drar med sig kostnader för sjukdomen också, säger Kristina Mieziewska på Jordbruksverket.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Fakta

Bluetongue, blåtunga, är en virussjukdom som drabbar idisslare. Djuren blir febriga med bland annat sårig och svullen slemhinna i mun och nos. Hos framför allt får kan tungan bli svullen och blåaktig, därav namnet blåtunga. Sjukdomen sprids med svidknott. Människor kan inte smittas. Vaccin saknas i nuläget.

(Källa: Jordbruksverket)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.