Nätleverantör drar Skatteverket inför rätta

Skatteverket granskar nu olaglig verksamhet på internet och letar till exempel företag bakom porr- och pokersidor som inte betalar skatt för sina inkomster. Men i jakten på skattesmitarna blir den personliga integriteten lidande, säger internetleverantören Bahnhofs vd Jon Karlung, som ska dra Skatteverket inför länsrätten.

– Formellt kan vi inte lämna ifrån oss de här uppgifterna, för gör vi det så är det i princip ett lagbrott. Samtidigt är det också, tycker jag, etiskt olämpligt att lämna ifrån sig uppgifterna på det här sättet.

Porr- och pokersidor granskas
Skatteverket granskar nu speciellt porr- och pokersidor på nätet och framförallt undersöker man de hemsidor som länkar till andra sidor och tar betalt för att göra det.

Det rör sig om stora summor svarta pengar säger Dag Hardysson, ledare för riksprojektet internethandel på Skatteverket och konstaterar.

– Vi har alltså en stor mängd människor som agerar på internet, tjänar pengar på internet, men som inte deklarerar för sina inkomster.

Behöver uppgifter från leverantörer
För att kunna kartlägga de här skattesmitarna behöver Skatteverket uppgifter som bara internetoperatörerna har, ip-adresserna, alltså hemsidors identitet, kopplade till personerna som ligger bakom sidan.

– De identifierar ju internethandlarna helt enkelt. Det är ju handeln vi är intresserade av. Och självklart är det så att vi intresserar oss för alla de här serviceföretagen inom internethandeln, de som knyter ihop e-handlarna.

– De blir ju intressanta för oss att hämta uppgifter ifrån, eftersom de identifierar e-handlarna.

”Integritetskränkande uppgifter”
De uppgifter Skatteverket begär tycker internetleverantören Bahnhof är integritetskränkande, säger vd Jon Karlung. Och han säger att det till och med kan bryta mot lagen att lämna ut dom efterfrågade uppgifterna.

– Vi kan, som jag ser det, inte lämna ut uppgifterna utan att begå brott. Det vi motsätter oss är att man generellt ska spara och lagra information om många svenska internetanvändare, som sedan Skattemyndigheten ska kunna använda och bygga upp sitt eget register på, säger Jon Karlung.

Men Skatteverket hävdar att det här är helt lagligt.

– Uppgifter har alltid lämnats ut till Skatteverket efter begäran. Generellt har vi alltid kunnat göra den här inhämtningen.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se