''Talibanledaren fanatisk''

Ett amerikanskt anfall mot Afghanistan verkar nu nästan oundvikligt eftersom talibanerna fortsätter att vägra lämna ut den terroristmisstänkte Usama Bin Laden. Den bedömningen gör FN-chefens specielle sändebud till Afghanistan, Francec Vendrell, som är en av två ickemuslimer som personligen har träffat talibanernas religiöse ledare, 41-årige mulla Mohammad Omar.
Mullan, som han bedömer som fanatisk i sin inställning, har efter rådslag med ledande religiösa ledare från olika delar i Afghanistan meddelat att Usama bin Laden inte kommer att lämnas ut utan bara har blivit ombedd att självmant lämna Afghanistan. Vendrell säger att mötet med mulla Omar för tankarna till ledarna för de röda khmererna i Kambodja men han säger att dessa var bättre informerade om omvärlden än talibanledningen. Enligt Vendrell kommer den oppositionella Nordalliansen att spela en viktig roll vid en förändring av regimen i Afghanistan, men han ser inte alliansen som det självklara alternativet till talibanerna utan pekar också på att landets tidigare kung kommer att kunna spela en roll.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".