Rebellgrupper hotar bojkotta fredssamtal

På lördag ska fredssamtalen om Darfur inledas i Libyen. Fredssamtalen kallas för ett ”sanningens ögonblick” för Darfur, av den förre svenske utrikesministern Jan Eliasson, som är utsedd till förhandlare av FN tillsammans med Salim Salim från Afrikanska Unionen. Men flera av de rebellgrupper som är inbjudna säger nu att de tänker bojkotta samtalen.

FN och Afrikanska unionen har tagit initiativ till fredssamtalen och vill samla så många som möjligt av parterna. Men sju av de inbjudna rebellgrupperna säger nu att de tänker bojkotta samtalen i Libyen.

JEM-rebellerna säger att de tänker utebli eftersom FN och AU inte har presenterat en tydlig vision av hur fredsprocessen återigen ska kunna inledas, detta enligt nyhetsbyrån AFP.

Bara en av de olika fraktionerna av SLM, som är den andra ursprungliga huvudparten, har hittills sagt att de tänker delta i samtalen.

Hotar med sanktioner
FN:s säkerhetsråd har uppmanat alla inbjudna att närvara och hotar med sanktioner för den som hindrar fredsprocessen.

Det gällande fredsavtalet om Darfur från i maj i fjol, undertecknades bara av en av rebellgrupperna. Men säkerhetsläget i Darfur har inte förbättrats och rebellgrupperna har splittrats i mindre fraktioner.

Och våldet har trappats upp. För tre veckor sedan attackerades Afrikanska unionens fredsbevarande styrka och tio man dödades, av som man tror var rebeller. Sedan dess har Sudans armé och janjawid-milisen tillsammans anklagats för en attack mot staden Muhajiriya, fästet för Minnawis SLA, där minst 45 dödades.

Drog sig ur
Samtidigt pågår en regeringskris sedan södra Sudans största parti SPLM har dragit sig ur regeringssamarbetet eftersom fredsavtalet för södra Sudan inte har följts.

Enligt FN har mer än 200 000 människor dödats i konflikten i Darfur som började med ett rebelluppror 2003 och som fortsatte sedan Sudans regering delat ut vapen till den ridande nomadmilisen Janjawid. Sedan dess har mer än två miljoner människor tvingats fly från sina hem, och lever i dag i flyktingläger över hela Darfur och i grannlandet Tchad.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se