Iran fördömer USA:s sanktioner

USA:s skärpta sanktioner mot Iran, som alltså delvis riktas mot dess militär, möts förstås av ilska från Iran. Men sanktionerna är också ett tecken på en kraftig maktstrid inom den amerikanska regeringen om hur man ska agera mot Iran.

Iran fördömer som väntat USA:s beslut att skärpa sina redan hårda ekonomiska sanktioner mot landet.

Enligt USA:s utrikesminister Condoleezza Rice riktar sig de nya sanktionerna dels mot ett tjugotal iranska personer och institutioner, bland annat tre statliga banker och dels mot delar av det iranska revolutionära garde, som är en stark maktfaktor i det iranska samhället.

När det gäller bankerna får ingen amerikansk medborgare göra några som helst affärer med dem i fortsättningen.

Iran kallade USA:s beslut för ett strategiskt misstag och menade att de nya sanktionerna strider mot internationella lagar. Rysslands president Vladimir Putin manade USA att visa återhållsamhet och sa att nya sanktioner mot Iran i nuläget bara gör saken värre.

De nya amerikanska sanktionerna ska i viss mån ses som ett sätt från USA att öka pressen på bland andra Ryssland att gå med en tredje uppsättning FN-sanktioner mot Iran på grund av dess kärnenergiprogram, något som Ryssland tillsammans med Kina i nuläget alltså är helt emot.

Sanktionerna är också ett tecken på att den interna maktkampen inom den amerikanska regeringen om hur iranfrågan ska skötas fortsätter. Det diplomatiska spåret leds av utrikesminister Rice och den grupp som förespråkar hårdare tag, det vill säga i slutändan militärt våld mot Iran, leds av vicepresidenten Dick Cheney.

Med sanktionerna hoppas utrikesministern påskynda en diplomatisk lösning med Iran, som just nu kärvar ordentligt, men många politiska bedömare tolkar sanktionerna som ett bevis för att USA kommer allt närmare en militär attack mot Iran.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se