Svårt få helhetsbild vid bostadsköp

När bostadsspekulanter går på visning får de inte alltid en komplett bild av hur mycket ett köp kan komma att kosta. En köpare som investerar vinsten från en tidigare lägenhet eller villa i de ny bostad får enligt regeringens förslag betala ränta på de pengarna, något som mäklarna är dåliga på att upplysa om.

Nästa år ändras med all sannolikhet spelreglerna på bostadsmarknaden. De som har gjort stora vinster i sin bostadskarriär får då betala ränta på de pengarna om de väljer att investera vinsten i ett nytt boende för att slippa reavinstskatten om de väljer att investera vinsten i ett nytt boende för att slippa reavinstskatten.

Man får maximalt uppskov för 1,6 miljoner kronor och med 0,5 procents ränta innebär det en årlig kostnad på 8 000 kronor. Det här berättar inte alla mäklare.

– Jag antar att mäklarna gör detta för att ge en mer fördelaktig ekonomisk bild, men jag förutsätter att mäklarna vet om det här. Deras organisationer vet i varje fall om det, säger Sverker Torslund som arbetar med boendefrågor på Konsumentverket.

Förslag på ny skatt
Enligt regeringens förslag kommer den nuvarande fastighetsskatten att försvinna och ersättas med en ny skatt, det som regeringen kallar kommunal fastighetsavgift. Då blir det billigare att bo i många villor i attraktiva områden.

På sex villavisningar i Stockholmsområdet som Ekot nyligen har besökt har mäklaren alltid varit snabb med att påpeka att fastighetsskatten blir lägre nästa år. Ränteutgiften för att ta med sig en tidigare vinst utelämnas däremot, så låter det när en mäklare presenterar sin boendekalkyl.

– Jag har mejlat dig en kalkyl och jag vill belysa att i kalkylen ligger det att fastighetsskatten dras av, så som förutsättningarna har sett ut sedan tidigare. Man får se det som en positiv summa som tillkommer överskottet per månad, säger en mäklare på telefon.

Ingen information
På flera stora mäklares webbplatser finns ingen information om varken fastighetsskatt eller uppskovsräntor, med argumentet att besluten ännu inte är klubbade.

Att en mäklare däremot kan understryka enbart den förändring som innebär lägre kostnader, kommenterar Björn Edberg, vd på Skandiamäklarna, så här.

– Det kan jag hålla med om att det är ett säljarargument, men det är i såna fall omedvetet.

”Måste ge hela bilden”
Enligt Sverker Torslund på Konsumentverket finns det inga hinder för mäklarna att berätta om förändringar, men de måste ge hela bilden.

– Man får tala om reglerna och att det finns förslag på ändringar, särskilt när det har gått så långt som till riksdagen, men man får inte tala om hälften av riksdagens beslut om det leder till att köparen blir vilseledd, säger Sverker Torslund på Konsumentverket.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".