150 skriver högskoleprovet utomlands

I morgon, lördag, är det dags för drygt 30 000 personer att bänka sig för att skriva högskoleprovet. Men det är inte bara i skolsalar runtom i Sverige som provet kommer skrivas, utan också i en uppblåsbar gymnastiksal söder om Pristina i Kosovo. (P3 Nyheter)

I dag har Jeanette Wegersjö fått tag i en vanlig telefon i stället för satellittelefonen hon och hennes kollegor i utlandsstyrkan brukar vara tvungna att använda.

– Jag har varit här åtta månader, så det är en vecka kvar innan jag åker hem, säger hon.

Hon bor på Camp Victoria och jobbar som söksoldat.

– Jag har som uppgift att genomsöka byggnader, bilar och fordon. Vi letar efter ammunition, droger.

Efter det här vill Jeanette bli antingen polis eller sjuksköterska och hon är en av omkring 150 svenskar som har anmält sig för att göra högskoleprovet utomlands i morgon, lördag.

– Det är skönt att man kan göra det här nere och att det inte stannar upp bara för att man åker ner hit.

Antalet som vill skriva utomlands följer samma trend som i Sverige. Färre och färre anmäler sig. Ändå kommer provet skrivas på sju olika ställen i Europa under lördagen. Dessutom skulle 18 personer i Afghanistan ha skrivit, men på torsdagen fick de veta att planet som skulle kommit med högskoleproven ombord har ställts in.

På Camp Victoria i Kosovo ser provet i alla fall ut att bli av. Värmefläktar ska sättas i gång i det uppblåsbara gympatältet, och Jeanette hoppas att hon ska klara sitt hatmoment så hon får bättre resultat än förra året.

– Det är statistiken som är svår. Mitt mål är ju 1,5 men vi får se hur det går.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se