"Utredningar sviker utsatta barn"

Slarviga utredningar gör det ofta svårt betala ut ersättning från Brottsoffermyndigheten till barn som bevittnat våld mot närstående. Det skriver barnombudsmannen Lena Nyberg och Brottsoffermyndighetens generaldirektör Margareta Bergström på Dagens Nyheters debattsida.

Sedan ett år tillbaka har barn som bevittnat våld rätt att få brottsskadeersättning av staten. Hittills har 192 ansökningar kommit in till Brottsoffermyndigheten. Men av de hittills avgjorda fallen har bara omkring 40 procent av barnen fått ersättning.

Utredningarna som legat till grund har bara innehållit vaga uppgifter eller inga alls om var barnen befunnit sig och vad de upplevt. Den bristande informationen har lett till att barnen inte får någon brottsskadeersättning.

Barn som bevittnat en enstaka inte alltför allvarlig våldshandling har rätt till 5 000 kronor, om de bevittnat våld vid flera tillfällen uppgår summan till 10 000 kronor. Vid grovt våld, som till exempel mordförsök, har några barn fått 15 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".