Kongressen undviker känslig omröstning

Den amerikanska kongressen har beslutat att inte ta upp den känsliga frågan om huruvida Turkiet utsatte armenierna för ett folkmord vid tiden för första världskriget. Utrikesutskottets ställningstagande nyligen att det var ett folkmord har lett till ansträngda relationer mellan Turkiet och USA.

Förslaget om att det skulle införas som officiell sanning i den amerikanska utrikespolitiken att Turkiet utsatte befolkningsgruppen armenier för ett folkgrupp antogs av representanthusets utrikesutskott för några veckor sedan.

Då fanns också en majoritet för förslaget i hela representanthuset och talmannen Nancy Pelosi sade att en omröstning i frågan skulle ske redan nu i november. Liknande idéer fanns också i senaten, men nu har de fyra demokratiska ledamöterna som lade förslaget bett talmannen att vänta med debatt och omröstning.

President Bush och flera andra i den amerikanska regeringen har varnat för konsekvenserna om förslaget skulle gå igenom, eftersom det är mycket känsligt i Turkiet att kalla det som hände armenierna på den tiden för ett folkmord.

Turkiet reagerade då med ursinne och hotade bland annat att förhindra USA från att använda flygbaser i Turkiet för att transportera soldater och materiel till Irakkriget. Turkiet kallade också hem sin washingtonambassadör.

Och nu har protesterna alltså haft effekt. Det blir ingen omröstning om förslaget, utan förslagställarna uppmanar talmannen att istället genomföra den vid ett lämpligare tillfälle.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista