Amerikaner återvänder efter bränderna

I södra Kalifornien där de kraftiga vindarna avtagit och i San Diego, där hundratusentals människor har evakuerats kan många återvända hem igen efter bränderna. Många möts av beskedet att deras hem har försvunnit i dom våldsamma lågorna.

Lois Stevens vandrar omkring här i ruinerna i det, som för bara fem dagar sedan var hennes hem.

- Allting är borta. Jag kan inte tro att det är sant, säger hon.

Förödelsen på just den här gatan är enorm med svarta ruiner, utbrända bilvrak och spår av det, som en gång var många hem som en plåtmugg och en gammal klocka. De flesta, jag träffar här, orkar knappt prata.

Jonna Miss sitter helt uppgiven tillsammans med sin familj i ett gathörn lite längre bort

- Vad ska vi göra?, säger hon med tårar i ögonen.

- Vi har två små barn. Hur ska vi klara oss? Min man har antagligen förlorat sitt jobb också, säger hon.

De har precis fått veta att hans arbetsplats också har brunnit ner.

Tusentals människor här i södra Kalifornien har nu förlorat sina hem och faran är inte över än. Fortfarande rasar minst 14 våldsamma bränder, varav flera nu misstänks vara anlagda.

Den gula giftiga brandröken ligger fortfarande tung här över San Diego och under torsdagen kom också president Bush på snabbesök för att få en egen bild av det, som nu har blivit USAs största naturkatastrof sedan orkanen Katrina.

- Vi kommer inte att glömma bort er, sa presidenten.

Han gav löfte om ytterligare federal hjälp och om generösa bidrag till dem, som nu har drabbats av bränderna. Han var angelägen om att visa, att misstagen från orkanen Katrina inte ska upprepas.

För många här verkar president Bush besök mest vara lite av en politisk show.

- Det låter ju tjusigt det Bush säger på tv, men vem vet, om vi någonsin kommer att få se några pengar, säger Lorraine Jones, en av de tusentals, som fortfarande väntar på besked om, vad som kan ha hänt med deras hem.

Helena Groll San Diego