Skarpare bild av neandertalare

Nu ökar kunskapen om hur Neandertalmänniskan i förhistorisk tid kan ha sett ut. En del kan ha varit rödhåriga och haft ljus hy. Det visar ny genetisk forskning.

Neandertalmänniskan levde för mellan 30 000 och
230 000 år sedan i Europa och Centralasien. Den beskrivs ibland som något av en kusin till oss nutida, eftersom den inte är vår förfader i ordets rätta bemärkelse. Istället levde den delvis parallellt med Homo Sapiens och dog sen ut av okänd anledning.

Nu får vi ännu en ledtråd till, hur de kan ha sett ut. Rött hår och ljus hy hos en del av dem är fullt möjligt. Det konstaterar forskare, som gjort genetiska analyser av neandertalben som har hittats i Spanien och Italien. Fynden publiceras nu i tidskriften Science.

Neanderthalarna bar på en genvariant som kan ha styrt pigmenteringen i hår och hud på liknande sätt som hos anatomiskt moderna människor.

Nu duggar rapporterna om neanderthalarnas genetik tätt. I förra veckan rapporterade vi att de kan ha haft ett språk, eftersom de också bar på den hittills enda kända språkgenen.

En tysk forskargrupp håller just nu på med en fullständig genetisk kartläggning av neandertalmänniskan och den beräknas bli klar till nästa höst.

Michael Borgert P1 Vetenskapsradion
michael.borgert@sr.se