Kinas köp i Afrika fortsätter

Kinas största bank har köpt in sig i Sydafrikas största bank med närvaro i 18 afrikanska länder. Kina har tidigare siktat in sig på afrikanska råvaror, men försöker nu alltså även att bygga en strategisk allians i den afrikanska bankvärlden.

Industrial and Commercial bank of China köper 20 procent av sydafrikanska Standard Bank och blir därmed den största aktieägaren i Afrikas största bank. Köpet är värt drygt 35 miljarder kronor.

Kina vill göra av med utländsk valuta
Industrial and Commercial Bank of China, ibland förkortat ICBC, är Kinas största kommersiella bank, och världens största bank med avseende på marknadsvärdet. ICBC ägs av kinesiska staten och har nästan 17 000 bankkontor i Kina.

Kinas exportframgångar och att det hela tiden sker nya utländska investeringar har skapat en ocean av utländsk valuta här. Kinesiska myndigheter är rädda, för att det ska leda till farlig spekulation och instabilitet, om pengarna fortsätter att skvalpa runt i Kina och därför ser de gärna att pengar investeras utanför Kina, och det sker nu i allt större omfattning.

Misstänksamhet i USA och Europa
När Kina försökt att göra stora strategiska köp utomlands har det ofta setts med mycket misstänksamma ögon i USA och Europa. När ett av Kinas statliga oljebolag försökte köpa amerikanska oljebolaget Unocal ledde det till högljudda protester i USA och erbjudandet avslogs.

35-miljardersaffären med Standard Bank är det största utlandsförvärvet som en kinesisk bank gjort hittills och markerar ytterligare ett viktigt steg i Kinas ekonomiska erövring av Afrika.

Hanna Sahlberg Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista