EU-kommissionen varnar Sverige för små marginaler

EU-kommissionen väntas på onsdagen komma med kritiska synpunkter på Sveriges ekonomi. Den gäller bland annat att taket för svenska statens utgifter riskerar att spräckas.
Sverige måste stå redo med åtgärder i den ekonomiska politiken. Risken finns att utgiftstakets ramar sprängs, enligt källor i EU-kommissionen, som nyhetsbyrån Direkt talat med. Risk för sämre ekonomi Budgetmarginalerna under utgiftstaket är små samtidigt som det finns risk för att ekonomin försämras, varnar kommissionen. Bra mål Däremot ger den ansvarige ekonomikommissionären Pedro Solbes berömmande klapp på det ringholmska huvudet för hans och den svenska regeringens mål att budgeten ska uppvisa ett plus på två procent av BNP. Samtidigt som Solbes noterar att målet faktiskt inte kommer att uppnås helt för de tre år som nu granskas. Instabil valuta Som vanligt skriver också kommissionen i sin årliga granskning att den svenska kronan inte varit tillräckligt stabil för de krav som finns för inträde i valutasamarbetet EMU. Vidare kritiseras att Sverige inte har anpassat sin lagstiftning som rör riksbanken på det sätt som kommissionen vill. Tyskland är värre Men även om Sverige får en del kritiska synpunkter så kommer media främst att fokusera på det problemtyngda Tyskland som är på väg att få en formell budgetvarning. Det är allvarligt och naggar prestigen rejält i kanten. Också för Frankrike plockas pekpinnen fram, kommissionen tror inte att landet får så hög tillväxt som behövs för att klara sig undan alltför stora budgetunderskott.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".