Ny amerikansk linje seger för Sydkorea

Nordkorea upprepade i dag sina provokativa uttalanden mot USA. Enligt ett uttalande offentliggjort av den koreanska nyhetsbyrån ökar USA riskerna för att krig ska bryta ut på Koreahalvön.
I meddelandet sades inget om den mjukare linje som USA intagit och som kan skulle kunna innebära någon form av förhandlingar med Nordkorea. Efter ett par veckors ordkrig om det nordkoreanska kärnenergiprogrammet, bytte USA i går fot efter förhandlingar med regeringsrepresentanter från Sydkorea och Japan. USA kan nu tänka sig att tala med nordkoreanerna för att lösa krisen kring de nya mera offensiva koreanska kärnvapenplanerna. Seger för sydkoreansk diplomati Att USA inte längre motsätter sig direktkontakt med nordkoreanerna betecknas som en seger för Sydkoreanska diplomati. När Bushregeringen uppträtt svävande och obeslutsamt, har Sydkorea bland annat genom att få med sig Kina och Japan, uppenbarligen fått USA att öppna möjligheten för dialog med Nordkorea. Hur detta i praktiken ska gå till har ännu inte avslöjats.
Lars Gunnar Erlandson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".