Italiensk polis förfalskade bevis

Den italienska polisen förfalskade bevis i samband med EU-toppmötet i Genua för ett och ett halvt år sen. Syftet var att kunna slå till mot en skola där demonstranter hade upprättat en bas.
Utredningen efter kravallerna i samband med EU-toppmötet i Genua i Italien för ett och ett halvt år sedan har avslöjat att polisen själv förfalskade bevis för att kunna slå till mot den skola där demonstranterna hade upprättat en bas. Uppgifterna kommer från vittnesförhören med den högsta polisledningen. Utdrag ur protokollen har publicerats i flera italienska tidningar. Bomber flyttades Det är poliskommissarien Pietro Troiani som uppges ha berättat hur två brandbomber placerades i Diazskolan. Bomberna hade polisen tidigare hittat på en helt annan plats i Genua, i Corso Italia, där oroligheter mellan polis och demonstranter tidigare hade uppstått. Syftet var att man skulle visa att attacken mot skolan var motiverad eftersom den användes som härbärge och bas för hundratals demonstranter. Enligt Ansoino Andreassi, italienska polischefen Gianni de Gennaros högra hand, hade man också fått rappporter om att Black Block-anhängare fanns i skolan. Brutal polisinsats Under kravallpolisens attack anses det att poliserna använde alltför brutala metoder. Av de 93 som greps i skolan hade 72 synliga tecken på misshandel. Under förhören har många berättat om hur polisen slog dem med klubbor, krossade fönster och slog sönder datorer. TV-filmer från tillfället som distribuerats med välkända vänstertidningar visar hur tiotals demonstranter förs ut på bårar och hur skollokalerna är fläckade av blod. Polisen maktlös Utdrag ur protokollen från vittnesförhören har publicerats i La Republica och i Il Secolo XIX. Där kan man bland annat läsa hur beslutet om en spektakulär attack togs efter att direktsändningar från Genua visat hur polisen var maktlös inför skadegörelsen från de aggressiva Black Block-anhängarna. Det gällde att ge en signal som skulle undanröja bilden av en ineffektiv polisinsats, har polisens högsta ledning vittnat om.
Åke Malm, Rom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".