EU godkänner legalt opium i Afghanistan

Bönderna i Afghanistan ska få rätt att odla opium, som ska användas till lagliga mediciner i stället för droger. Det tyckte en majoritet av de som sitter i EU-parlamentet, när de röstade om det här förslaget.

Vänsterpartisten Jens Holm är en av dem som röstade emot.

– Jag röstade emot för det går inte att sitta i Strasbourg och klubba igenom en sak och sedan hoppas att det här kommer att gå till medicinskt bruk och inte användas till droger, säger han.

Mest heroin i världen
Opium kommer från vallmon och har använts som drog sedan medeltiden. I dag är den vanligaste illegala drogen som framställs av opium heroin, och Afghanistan producerar överlägset mest heroin i världen.

Förslaget som röstades igenom i torsdags handlar om att afghanska bönder ska få pengar för att sälja opiumet till läkemedelsfabriker i stället för till knarkhandlare.

Det är en idé som socialdemokraten Inger Segelström tror på.

– Vi har fullständigt tappat kontrollen över all heroinproduktion i världen. Eftersom 93 procent kommer från Afghanistan måste vi göra någonting. Ett sätt är att starta ett sådant här industriprojekt och pröva om det går att använda opium för att göra smärtstillande medel, säger hon.

EU:s ansvar
Inger Segelström säger att EU och FN ska ha ansvar för hela produktionskedjan.

– Det ska va fullständig kontroll över det här, säger hon.

Men det tror inte Jens Holm kommer fungera.

– Det går inte att garantera att dom här pengarna inte hamnar hos drogbaroner. Det krävs en otrolig apparat för att få det att fungera och den apparaten har inte vi, säger han.

Vad tänker du om framtiden? Det här förslaget har ju gått igenom.  

– Som tur är bestämmer vi i EU-parlamentet inte allt.  Det här skickas nu vidare till EU:s ministerråd, och förhoppningsvis slänger de det i papperskorgen..

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se