BP får betala rekordböter

Den brittiska oljejätten BP ska betala rekordhöga böter, enligt en uppgörelse med amerikanska myndigheter. Anledningen är att oljekoncernen har brutit mot en rad överenskommelser och lagar.

British Petroleum med huvudkontor här i London tvingas betala motsvarande cirka 2,4 miljarder kronor i böter. En del av böterna handlar om att BP inte hade uppfyllt alla säkerhetskrav vid sina raffinaderier i Texas.

Explosioner och läckor
För två år sedan skedde där en gigantisk explosion som ledde till att 15 människor dog och över 170 skadades.

I beloppet ingår också händelsen i Norra Ishavet 2005, då en miljon liter råolja läckte ut. Men den allra största delen av bötessumman handlar om påståenden om att företaget har försökt att manipulera marknaden - och fiffla med priserna. Fyra tidigare anställda anklagas för att ha varit involverade.

Minskad vinst
British Petroleum är nästan 100 år gammalt, med över 115 000 anställda. I veckan har bolaget redovisat en rejält minskad vinst, till följd av lägre gas-och-oljeproduktion. Ovanpå detta kommer nu alltså de rekordhöga böterna.

Amerikanska myndigheter ska under de tre kommande åren extra noga följa oljejättens agerande, för att se till att företaget arbetar för att stärka sin säkerhet - både för att undvika att människor och naturen kommer till skada.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se