100 Darfurbarn misstänks ha kidnappats

Nio franska medborgare har gripits i Tchad misstänkta för att ha kidnappat över ett hundra barn och för människohandel. Tanken var att barnen skulle flygas till Frankrike och Belgien för adoption.

Ville den franska organisationen ”Children Rescue” bara göra en välgörenhetsinsats och rädda lidande, föräldralösa barn från det våldshärjade Darfur eller handlar det om handel med barn? Det utreder nu både myndigheterna i Tchad och här i Frankrike.

En pensionerad belgisk pilot berättar till tidningen Le Figaro hur han i ett fyrtiotal omgångar flugit ut de 103 barnen i ett litet Cherokee-plan från Darfur i västra Sudan till staden Abéché i Tchad.

Förmedla adoptioner
Officiellt skulle den franska organisationen sätta upp ett barnhem i Abéché, men var i själva verket en förgrening av en större fransk förening, som siktade på att förmedla adoptioner av barn från Darfur.

Cirka 260 familjer i Frankrike och Belgien ska ha stått på kö och betalat mellan 25 000 och 60 000 kronor till en verksamhet utan några tillstånd.

Det franska utrikesministeriet varnade i början av augusti för att barnen kanske inte ens var föräldralösa och utan skydd.

Väcker frågor
Men historien väcker frågor. Hur kunde de 103 barnen befinna sig på Abéchés flygplats på torsdagsmorgonen och ett stort flygplan av typen Boeing 757 ha fått landa för att hämta dem, när Abéchés flygplats är hårt kontrollerad av fransk militär?

De nio gripna ska straffas hårt, säger Tchads president nu på fredagen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".