Febril jakt efter mer ricin i London

Londonpolisen letar nu febrilt efter fler misstänkta terrorister och efter det ricin de kan ha framställt. Hela det brittiska sjukvårdssystemet har larmats och håller utkik efter misstänkta symptom på ricinförgiftning.
Ingen vet hur mycket ricin som kan ha framställts i tvårummaren i norra London, där polisen har hittat spår av ämnet tillsammans med ricinoljebönor och utrustning för att få fram giftet. Letar efter fler misstänkta Det som oroar är giftet som inte finns där, det som kan ha framställts redan och finnas någonstans i London eller någon annan stans i landet. Säkerhetstjänsten har bekräftat att man är på jakt efter ytterligare åtskilliga misstänkta förutom de sex redan gripna som sägs vara algerier. Det handlar nu om vad som kallas ”tre nyckelpersoner” och ett okänt antal till. Eftersom ingen vet har larm gått ut till alla sjukhus och läkare landet runt med order att försöka upptäcka eventuella symptom på ricinförgiftning. Liten dos dödar Ricin som är både lukt- och färglöst är så giftigt att ett milligram räcker för att döda en vuxen människa. Symptomen på förgiftning liknar till en början influensasymptom och det finns ingen motkur om förgiftningen är allvarlig nog. Ricin är relativt lätt att framställa och därför ett frestande terrorvapen, men det är svårt att sprida på ett sätt som gör det effektivt för massmord. Paniken ger effekten Men, liksom anthrax-paniken i USA förra vintern visade, det behövs inte många döda för att skapa panik och därmed uppnå terrorns syfte. Den ännu obesvarade frågan om det finns ricin ute i samhället här i terroristers händer väcker djup oro.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".