Strejk på Stora Ensos fabriker i Finland

Alla Stora Ensos fabriker i Finland står stilla på fredagen. De anställda stannar hemma efter den finländsksvenska skogskoncernens besked att 1 400 anställda blir av med sina jobb. Och fler fabriker kan drabbas.

Stora Ensos beslut var inte helt oväntat, många visste att vd Jouko Karvinen snart skulle komma med obehagliga nyheter för de anställda.

Ändå blev reaktionen mycket stark när beskedet kom: Stora Enso stänger två fabriker i Finland och inskränker produktionen i en tredje. I Sverige slår Norrsundets massafabrik norr om Gävle igen.

Värst i Finland
Men det är Finland som drabbas värst. Minst 1 100 mister sina arbeten på de drabbade orterna och dessutom måste nästan 150 lämna sina jobb på företagets administrativa avdelningar i Finland.

På fredagen står Stora Ensos alla anläggningar i Finland stilla när de anställda protesterar mot beskeden.

Finländska staten, som äger tolv procent av bolaget, har redan beslutat att stöda de drabbade regionerna med omkring 140 miljoner kronor. I till exempel Kemijärvi är massafabriken som nu läggs ner den största privata arbetsgivaren.

Hårdare sanering
Men det är inte säkert att det är slut med Stora Ensos neddragningar. Utsikterna är inte särskilt ljusa just nu, låg dollarkurs, överproduktion och virkesbrist kan tvinga fram en ännu hårdare sanering.

Till detta kommer bråket med Ryssland om de höga tullar som ryssarna lägger på virke som exporteras.

Den finländska skogsindustrin har gjort sig beroende av ryskt virke och Finland hotar nu att stoppa Rysslands inträde i världshandelsorganisationen WTO om inte de nya exporttullarna tas bort. Och dom här virkestullarna kommer sannolikt att diskuteras under fredagens toppmöte i Portugal  mellan EU och Rysslands president Vladimir Putin.

 

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se