Lam valrörelse i Argentina

Samtidigt som Argentina på söndag ska välja en ny president, så har en åklagare inlett en process mot den tidigare presidenten Fernando de la Rua, som ursinniga argentinare tvingade avgå 2001. Men av den politiska passion som fanns då, märks ingenting idag.

Hebe Bonafide, ledare för de legendariska mödrarna på Plaza de Mayo; de galna mödrarna som de brukade kallas, var en av de tiotusentals argentinare som 2001 dag efter dag och natt efter natt samlades utanför presidentpalatset Casa Rosada för att protestera mot Fernando de la Rua tills han en dag helt enkelt flydde i en helikopter från palatsets tak.

Massiva demonstrationer
Hon var också en av dem som gick i spetsen för de många och massiva demonstrationer under åren som kom och som ropade ”que se vayan todos”, ”bort med varenda en”, och som bland annat ledde till att Argentina under 2002 hade fem presidenter på tio dagar.

Ingen trodde längre på politikerna, minst av allt Hebe Bonafide. Men nu sitter hon här och ler och konstaterar att allt har förändrats och det tack vare Nestor Kirchner, de senaste fyra årens president och make till Cristina Fernandez de Kirchner, den stora favoriten inför söndagens val.

Kampanj utan debatt
Julio Burdman, statsvetare på Belgranouniversitetet, menar att det har varit en konstig valkampanj utan debatt, utan valmöten, nästan utan affischer - och det i ett land där politisk passion betraktats som ett nationaldrag.

– Dessutom, säger han, så vet alla redan att Cristina kommer att vinna.

Det är belöningen för att Nestor Kirchner lyckats vända ekonomin så att den de senaste tre åren vuxit med nio procent, men också för att han upphävt alla amnestilagar, så att de skyldiga för brotten mot mänskliga rättigheter under militärdiktaturen mellan 1976 och 83, inte längre kan gå fria.

Fortsätta sin makes politik
Cristina Kirchner har lovat att ”förändringen bara har börjat” men mer än förändring, så tycks det betyda mer av samma sak.

I sin enda TV-intervju före valet så bekräftade Cristina Kirchner, eller Señora K som hon allmänt kallas, att hennes uppgift som president helt enkelt är att fortsätta sin makes politik.

Hoppas på mer öppenhet
Men många hoppas också att hon ska bli en mer öppen och demokratisk president än vad Nestor Kirchner varit, han brukade inte ens hålla regeringsmöten och inte en enda gång höll han en presskonferens.

Men ändå lyckades han med det som ingen trodde var möjligt för bara fyra år sen; att återskapa förtroendet för politikerna.

Eller är argentinarnas plötsliga brist på politisk passion kanske inte uttryck för förtroende, utan bara likgiltighet?

Lars Palmgren, Buenos Aires
lars.palmgren@sr.se