Tullen gör färre beslag men större

Tullens beslagtog mer narkotika förra året jämfört med åren före. Det var färre antal beslag men större mängder i varje parti. Tullverkets generaldirektör Kjell Jansson menar att det beror på att smugglingen blivit mer organiserad och säger att det kommer att påverka hur tullen arbetar i framtiden.
– Det betyder att vi måste arbeta ännu hårdare för att knäcka de här ligorna för det här är organiserad brottslighet som har egna resurser för att kartlägga oss och då måste vi arbeta ännu hårdare för att knäcka deras arbete, säger Tullverkets generaldirektör Kjell Jansson Rohypnol ökar mest Den största ökningen stod det narkotiklassade sömnmedlet rohypnol för där man tog över 650 tusen tabletter förra året. Tidigare år har man som mest tagit drygt 200 tusen tabletter. Men också beslagen av amfetamin har ökat och likaså har man tagit mer av den narkotikaklassade plantan Kat, drygt fem ton jämfört med fyra ton året innnan. Tullen mer effektiv Kjell Jansson tror att en av förklaringarna till att de beslagtagna mängderna ökar är att tullen blivit mer effektiv i sitt arbete. Men han tror också att det smugglas mer narkotika till Sverige och han tycker att det är svårt att säga hur man ska tolka tullens ökade beslagsmängder: – Generellt sett kan man säga att det är jättedåligt för vi skulle vilja att det inte fanns något missbruk alls i Sverige men så länge det gör det är vi nöjda med att vi gör ökade beslag, säger Kjell Jansson.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".