Tysk ekonomi spås fortsatta problem

De ekonomiska problemen i Tyskland fortsätter flera år framåt. Det spår Klas Eklund, chefsekonom på SEB, som idag presenterade en rapport om den tyska ekonomin och hur den påverkar Sverige.
– Tyskland är Europas största ekonomi och Sveriges största handelspartner, säger Klas Eklund, chefsekonom på SEB. Tyskland kan också vara ett varnade exempel för den ekonomiska debatten i Sverige och för EMU-debatten. Går det dåligt för Tyskland, kan viljan att gå med i deras klubb ta stryk, tror Klas Eklund. Det går minst sagt dåligt för Tyskland. Landet som tidigare var Europas ekonomiska lok har blivit Europas släpankare. Förra året var tillväxten i princip noll. Arbetslösheten är uppe på nästan tio procent, i det gamla Östtyskland ända uppemot 20 procent. Bättre tider dröjer Någon snabb förbättring är inte att vänta, enligt Klas Eklund. – Om världsekonomin vänder uppåt under andra halvåret i år, som många hoppas, kommer tysk export att få mer draghjälp, enligt Klas Eklund. Problemet är att det inte finns några tecken på återhämtning i den tyska inhemska ekonomin och problemen består i flera år framåt. Återföreningen kostar på Det är återföreningen mellan öst och väst, och hur den har sköts, som är huvudorsaken till Tysklands problem, enligt SEB:s ekonomer. Landet har inte lyckats klara av kostnaderna på ett bra sätt. Nu väntas Tyskland få en varning av EU-kommissionen för att budgetunderskottet är för stort.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".