Läckande gastub orsakade trafikkaos

I Umeå orsakade en läckande gastub i en personbil trafikstopp i fyra timmar. En person som hade en tub med acetylengas i bilen upptäckte att tuben läckte. Vid tvåtiden sköt polisen hål på bilens rutor så att gasen kunde ventileras ut.

– Risken finns att gasen antänds i samband med skjutningen. Det var därför räddningstjänsten var framme och vattenbeläggde fordonet, sa John Forsberg på Umeåpolisen.

Hals över huvud lämnade en bilist sin bil efter att ha upptäckt gaslukt från den nyinköpta gastuben med acetylengas, avsedd för svetsning. Han lämnade bilen på en uppfart mellan E12 och E4 och hann inte ens stänga av bilmotorn.

Gasen är mycket explosiv och polisen spärrade snabbt av ett område runtom bilen. Två fastigheter intill utrymdes på folk.

Först sprutade räddningstjänsten vatten på bilen i någon timme för att skingra gas. Sedan sköt polisen hål på bilrutorna och man fyllde bilen med vatten.

Och visst var det en läckande gastub det handlade om, berättar brandingenjör Arvid Samuelsson.

– Ventilen har varit antagligen varit öppen. När vi plockade ut flaskan kunde de fortfarande märka ett visst läckage.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".