Storbolagen gör miljardvinster trots svajig marknad

Börsbolagens kvartalsrapporter har duggat tätt den här veckan. De visar att storbolagens fortfarande är vinstmaskiner. 19 procent högre vinst i år jämför med samma period i fjol.

Rapporterna visar också att finanskrisen i USA nu börjat smitta av sig på svenska kylskåp, anläggningsmaskiner och mobilsystem. Men det finns undantag.

Telia Sonera
En av svenska folkets favoritbolag på börsen Telia Sonera kom med två glada nyheter. Kvartalsvinsten är den högsta hittills. Kassakistan är så full att tio miljarder plockas upp till aktieägarna i extra utdelning. Nye chefen Lars Nyberg var alltså nöjd.

– Ja, det är väl roligt för aktieägarna och för oss som arbetar här, säger han.

Den chockvåg som gick genom Sverige i förra veckan när Ericsson oväntat flaggade för en vinstvarning var bara början. Stora Ensos besked på torsdagen att lägga ner massa-tillverkningen i svenska Norrsundet i Gästrikland kom som en överraskning för de 300 anställda.

Problem i USA
För Electrolux svider den amerikanska bolånekrisen. Inga nya lån, inga pengar att betala räntan på de gamla, då köps det inga vitvaror. ”Marknadsförutsättningarna i USA har försvagats”, skriver Electrolux i sin prognos för hur det här året kommer att sluta.

Volvochefen Leif Johansson har också problem i USA och konstaterar att det fortfarande är svårt att sälja lastbilar och motorer. Atlas Copco beklagar att den amerikanska byggverksamheten som hänger ihop med bostäder mattas av. Då faller efterfrågan på byggteknisk utrustning från det svenska bolaget.

Har vi då fått något svar på hur de svenska bankerna har klarat sig undan den amerikanska finanskrisen? Största banken Nordea skriver att finansoron hittills haft en obetydlig inverkan på bankens finansiering.

SEB förlorar 800 miljoner
Lugna besked också från Handelsbanken. Swedbank har nog med bekymmer österut med kreditförluster i Baltikum.

Wallenbergarnas egen bank SEB däremot har fått känna av det iskalla vinddraget från USA; förlorar 800 miljoner i låneaffärer. Annika Falkengren, SEB:s vd, är besviken.

– Siffran måste man sätta i relation till något annat. Investeringsportföljen som vi har är 320 miljarder kronor och då förefaller siffran 800 miljoner inte fullt så stort, men visst är det mycket pengar. Jag hade hoppats på att vi inte skulle förlora pengar på investeringsportfölj alls. Det hade varit det bästa utfallet tycker jag för banken, säger hon.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".