Hotell- och restaurangfacket pressar hamburgerföretag

Hotell- och restaurangfacket kommer att begära miljonskadestånd av flera svenska hamburgerkedjor. Detta efter avslöjandena i Sveriges Television om de dåliga arbetsvillkoren för dem som städar restaurangerna på nätterna.

I programmet Uppdrag Granskning tidigare i veckan berättade flera städare om villkoren för dem som arbetar på natten, ofta utländska studenter, på hamburgerrestaurangerna Mc Donalds, Burger King och Max.

Ingen anställningstrygghet
Städarna har arbetat i upp till sex timmar varje natt till en lön på mellan 5 000 och 7 000 kronor i månaden utan någon som helst anställningstrygghet. De har varit anställda av olika städbolag som i sin tur anlitats av restaurangerna.

Redan innan programmet sändes sa hamburgerjättarna upp avtalen med städbolagen och har därefter ivrigt beklagat hur det hela har gått till, och lovat bot och bättring.

Men Hotell- och Restaurangfacket nöjer sig inte med det. Efter att först ha krävt skadestånd av de aktuella städbolagen kommer facket nu också att rikta krav på sammanlagt någon miljon kronor mot hamburgerföretagen, för brott mot medbestämmandelagen, när företagen inte informerat facket om upphandlingen av nattstädningen.

”Slår undan fötterna”
– Arbetsgivaren, genom att bryta mot de här reglerna helt och hållet, slår undan fötterna för fackföreningarna att agera. Om man förhandlar har vi möjlighet att pröva om det är ett oseriöst företag, betalar de sina skatter och avgifter. När vi då inte förhandlar har vi ingen möjlighet att kolla upp de aktuella entreprenadföretagen, säger Ella Niia, ordförande i Hotell- och Restaurangfacket.

Också de rättsvårdande myndigheterna har intresserat sig för fallet. Polisen har nu inlett en förundersökning mot ett av städbolagen för misstanke om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".