S vill avskaffa individuella programmet

Alla elever ska komma in på gymnasiet. Det är en viktig del i socialdemokraternas förslag till ny skolpolitik som presenterades i dag, fredag. Partiet vill avskaffa det individuella programmet där eleverna går som inte fick godkänt i svenska, matematik eller engelska.

– Vi vill avskaffa det individuella programmet och ersätta det med ett basår, motsvarande det som i dag finns i högskolan för att man ska kunna komplettera det som man har haft brister i, men också samtidigt vara inne på ett nationellt program. Vi tror att det ökar motiveringen, säger Marie Granlund som har lett arbetet med socialdemokraternas rådslagsgrupp om skolan.

Är inte risken att fler och fler elever blir lite sämre? De behöver ju inte ens vara duktiga för att komma in?

– Jag tror inte det. Jag tror att elever vill vara bra om vi ger dem förutsättningarna och det är det vi ska göra.

Socialdemokraternas egen analys visade att dålig skolpolitik var en av orsakerna bakom valförlusten.

På fredagen kom rådslagsgruppen Skola med en lång rad förslag till ny skolpolitik som ska diskuteras vidare inom partiet.

Barn i förskolan ska få lära sig läsa och skriva och ett främmande språk, längre undervisningstid, schemalagd läxhjälp, fler och bättre lärare och mindre klasser är några exempel. Inte så kontroversiella förslag, men som kostar mycket pengar.

Uppgörelse med Alliansen
Mer känsliga förslag är att göra upp med Alliansen om betygen och gå med på tidigare betyg mot att betygsliknande omdömen till förstaklassare inte blir av.

Gruppen vill också ha nationella prov i trean, som s-kongressen tidigare stoppat, och att elevernas kunskaper ska testas och utvärderas redan i första klass.

– Det handlar inte om att stämpla och det handlar inte om att ge betyg, utan det handlar om att puffa både för det man är bra på och det som man är mindre bra på.

Men är det inte också så att socialdemokraterna svänger över mot folkpartiets skolpolitik?

– Nej, absolut inte. Jag upplever att folkpartiets skolpolitik handlar om att stämpla ”du är bra” och ”du är dålig”, säger Marie Granlund för socialdemokraterna.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".