Genombrott för utsläppen i Östersjön

Östersjöländerna verkar nu vara överens om att sätta ett tak på de gödande utsläppen i Östersjön. Det är ett genombrott för en ny politik när det gäller hur man ska få bukt med övergödningen, som skapar döda bottnar och algblomning i Östersjön.

Beslutet ska fattas vid ett ministermöte med Helsingforskommissionen i Krakow i mitten av november.

– Som grund till detta ligger en beräkning på vad Östersjön egentligen tål för att man ska uppnå de  ekologiska målen. Det är nytt och det är en mycket viktig sak, säger Anders Alm på miljödepartementet, som har deltagit i de förberedande förhandlingarna.

Alla ska minska utsläppen
Fram till 2016 ska alla länder runt Östersjön minska sina utsläpp av fosfor med 15 000 ton per år och kväve med 135 000 ton.

Polen har de största utsläppen och ska också minska mest. Sverige ska minska med 300 ton fosfor och 21 000 ton kväve per år.

En fördel är att också Ryssland är med i den här uppgörelsen, men Ryssland vill ha längre tid på sig att uppfylla kraven.

Nytt tänkande
Det är ett helt nytt tänkande i Östersjösammanhang att sätta ett tak på utsläppen. Men Helsingforskommissionens beslut är rekommendationer, inte tvingande.

– Kommissionen har ju haft lite av det här problemet tidigare. Det blir inte bättre än vad länderna gör själva för det är länderna som bestämmer hur långt man går.

Det betyder att de inte kan straffas?

– Nej det går inte att straffa dem, men vi hoppas ju att detta ska bli en viktig del av EU:s nya marina direktiv och det har ju vissa sanktionsmöjligheter. Det håller på att förhandlas och det finns möjlighet att Östersjön ska bli ett pilotområde inom EU:s marina stategi och då är det här arbetet med aktionsplanen jätteviktigt, säger Anders Alm.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".