"Metoden kan ge en omvänd effekt"

EU-parlamentets förslag om att låta afghanska bönder odla opium till lagliga mediciner är ogenomtänkt och kan göra situationen värre för lokalbefolkningen, menar chefen för FN:s narkotikabekämpning i Afghanistan.

– Jag tycker att det är ett naivt förslag, det visar att man inte förstår hur situationen är här i Afghanistan, säger Christina Gynnå Oguz, chef för FN:s narkotikabekämpning i Afghanistan.

Afghanistan står för över 90 procent av världens heroinleveranser. Genom att låta bönderna sälja sitt opium till läkemedelsfabriker i stället för heroinproducenter skulle man komma åt det problemet, menar socialdemokraten och EU-parlamentarikern Inger Segelström. Hon var en av de som röstade igenom förslaget i EU-parlamentet i går, torsdag.

”Ska kontrolleras av EU och FN”
– Det ska vara kontrollerat av EU och FN som ett sätt att bryta trenden och kunna ge under en övergångsperiod bönderna försörjning, för det är det det handlar om, annars har de inget att odla.

Men Christina Gynnå Oguz som jobbar med de här frågorna på plats, säger att en sådan metod skulle kunna få precis omvänd effekt och uppmuntra de bönderna som inte redan odlar opium att börja göra det.

– Man vill ha trygghet, tillgång till hälso- och sjukvård och utbildning till sina barn. Där de möjligheterna finns i de norra delarna av landet har också bönderna vänt sig bort från opium och försöker sig på försörjning på annat sätt.

Satsning på att fälla knarkhandlare
Och i de södra delarna där opiumet flödar borde man satsa på att sätta dit knarkhandlarna.

– De som tillverkar heroin där, de som transporterar enorma mängder opium och heroin ut ur landet och mängder med kemikalier in i landet för att tillverka heroin.

Även om en majoritet av EU-parlamentarikerna röstade för lagliga opiumodlingar, så finns det de som är starkt kritiska. Vänsterpartisten Jens Holm röstade nej.

”Krävs en otrolig apparat”
– Det krävs en otrolig apparat om man ska få det här att fungera och den har inte vi.

Och han hoppas att ministerrådet kommer att göra en annan bedömning än parlamentet.

– Förhoppningvis kommer de att kasta det här i papperskorgen, säger vänsterpartisten Jens Holm.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".