Höga elpriser slår ut små elleverantörer

De stigande elpriserna gör att många små elhandelsföretag riskerar att gå i konkurs. Kraftkommission AB är ett exempel på ett bolag som fått problem. Strax före jul ställde företaget in betalningarna och slutade leverera el till sina kunder.
De senaste dagarna har flera hundra missnöjda före detta Kraftkommissionskunder vänt sig till Elrådgivningsbyrån i Stockholm. Kraftkommission, som hörde till de billigaste elleverantörerna på marknaden, hade mellan 15 000 och 20 000 kunder i hela landet. Sålde till underpris I december ställde bolaget in sina betalningar och stängdes av från all handel på elbörsen. Ett av skälen till att bolaget inte klarade sig, var att de sålde elen billigare än de köpte den, när marknadspriset steg. Det finns idag knappt 130 elhandelsbolag i Sverige. De flesta är små och många av dem är hårt pressade, säger Birgitta Clemensson på Elrådgivningsbyrån. Högre pris för elkunderna Företaget Kraftkommissions före detta kunder blev aldrig utan el. De anvisades nya elleverantörer av Svenska Kraftnät, som äger elnäten. Det har för många inneburit mångdubbelt högre elpriser, än de man hade enligt avtal med Kraftkommission AB.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".