Messing kan omvärdera Banverkets beslut

När Banverket nästa vecka presenterar sin stora plan för järnvägen kommer inte Norrbotniabanan mellan Umeå och Haparanda att finnas med - trots att uppgörelsen mellan regeringen, vänstern och miljöpartiet säger att Norrbotniabanan ska byggas.
– Banverket kan ju inte ägna sig åt att tolka vad som sägs i allmänna debatter och uppgörelser, säger Ola Nilsson, pressansvarig på Banverket. – Vi ska följa de direktiv vi får av regeringen, och det direktiv vi fått är att vi ska ta fram ett beslutsmaterial tills i mars i år. I Banverkets plan som presenteras nästa vecka kan det kan finnas med en satsning på ny järnväg på en liten del av sträckan - nämligen mellan Kalix och Haparanda. Tydliga politiska signaler Men miljöpartisten Peter Eriksson som var med och förhandlade fram överenskommelsen med regeringen om att bygga Norrbotniabanan tycker att de politiska signalerna var så tydliga att hela sträckan borde ha varit med redan nu i Banverkets plan. Om inte annat så ska den bli det. Beslutet kan komma att ändras När Banverket har lagt fram planen ska den skickas runt för synpunkter och i höst ska regeringen fatta beslut. Statsrådet Ulrika Messing, som har hand om järnvägsfrågan, vill inte kommentera förslaget närmare nu, men säger att det kan bli ändringar, och att regionala hänsyn väger tungt. – Det är möjligt att jag och regeringen kommer att göra andra bedömningar än vad verken har gjort. Det får vi se när förslagen kommer, säger Ulrika Messing. Sammanlagt 100 miljarder kronor ska fördelas på olika järnvägsprojekt under tolv år med start 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".