Kampanjer ska rädda unga undan trafikdöden

Allt fler unga dör i trafiken. Det oroar näringsminister Ulrica Messing, som är ansvarig för trafiksäkerhetsfrågorna i regeringen. Hon lovar nu kampanjer riktade mot ungdomar för att minska dödstalen.
– Jag är orolig för den attityd som finns bland unga att man kan och ska köra fort, säger Ulrica Messing. De unga har en för romantisk syn på alkohol och droger och ska vi på allvar få bukt med dödssiffrorna, måste alla hjälpas åt. Samtidigt som det totala antalet döda i trafiken minskar något, så går utvecklingen för de unga bilförarna mellan 18 och 24 år, åt rakt motsatt håll. Trots att antalet unga med körkort samtidigt minskat. Påverka ungas attityder Trafikforskare varnar för en tickande bomb när ungdomskullarna växer, och talar liksom näringsministern om en attitydförändring bland unga, som måste brytas. Ulrika Messing utlovar speciella kampanjer riktade mot ungdomar. – Nu har vi höjt bötesbeloppen när man kör utan bilbälte, vi har skärpt lagstiftningen och vi måste också ta till kampanjer riktade till ungdomar, för att få effekt, säger Ulrica Messing. Motsätter sig skärpta körkortskrav Samtidigt finns röster för att det ska bli ännu svårare att ta körkort, men det motsätter sig Ulrika Messing, eftersom ännu färre då skulle ha råd att ta körkort. – Att fler tar körtkort ger oss möjlighet att tala om trafiksäkerhetsfrågor, säger hon.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".