Gupp i gatan ger ryggskador

Många av de fartgupp som byggts för att dämpa farten på vägarna är hälsofarliga och skulle behöva byggas om. Det hävdar Vägverket som nu ska pröva en helt ny typ av gupp som ska bespara inte minst yrkesförare de stötproblem som har lett till sjukpensioneringar.
– I de värsta fallen har vi fått in skaderapporter och intyg på invalidiserande skador. Det är väldigt sällsynt men mer vanligt är ryggont och det är väldigt vanligt och det är hälften av bussförarna som lider av det, säger Johan Granlund på Vägverket konsult i Borlänge. Och det handlar om att de här guppen är felbyggda? – Ja. Men det var många bilförare som klagade redan från början, det verkar som att de hade rätt då? – Det är bara att konstatera att kritiken har varit befogad, säger han. Bussförare särskilt drabbade I takt med det ökande antalet vägbulor har problemen och protesterna vuxit. Inte minst bussförare som tvingas passera guppen många gånger dagligen har bevisligen fått ryggskador av de kraftiga stötarna. Felkonstruerade gupp Enligt Vägverkets konsult är orsaken att bulorna ofta helt enkelt varit felkonstruerade, så att stötarna blir för kraftiga, även om man kör lagligt. Det visar de mätningar man nu gjort. Ett företag har tagit fram en ny typ av vad man kallar för ergonomiskt utformade gupp som i sommar ska prövas på fera håll i Västsverige, de nya guppen är något lägre, utan skarpa kanter och med en lång utplaning säger Johan Granlund. – När man kör upp på guppet har vi eliminerat varje hörn och kant, sedan har vi gjort rampens brantare parti lite brantare och nedrampen har vi i princip eliminerat, den är väldigt lång och flack, säger han. Och med det här så tror du att ni får bort skadorna? – Det är vad vi förväntar oss ja, säger Johan Granlund.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".