Hundratals fryser ihjäl i Indien

Det har varit ovanligt kallt i norra Indien och Bangladesh den senaste tiden och minst 400 människor har omkommit på grund av kylan. I New Dehli har myndigheterna beordrat skolorna att hålla stängt och att hemlösa och fattiga ska få hjälp.
– Det är väldigt kallt, det här är inte normalt i Indien. Kumar Singh, i New Delhi klagar över de kalla vindarna från Himalaya och den bittra kylan, han försöker hålla sig varm genom att ha en röd halsduk svept om huvudet och flera tröjor på sig. I gathörnen hukar sig männen över små brasor, också gatuhundarna försöker smyga sig fram nära eldarna. Små barn och äldre drabbas hårdast Bara i delstaten Uttar Pradesh har över 40 människor frusit ihjäl det senaste dygnet, temperaturen har fallit till bara tre plusgrader och särskilt för fattiga människor som inte har råd med varma kläder – än mindre att värma sina bostäder eller för dem som inte har några hem – är situationen kritisk. De som dör av kylan är främst små barn och gamla människor. Kan vara många fler Siffran på totalt runt 400 döda i norra Indien och Bangladesh är baserad på uppgifter från städerna men dödssiffran kan vara mycket högre: ingen vet hur många som drabbats av kylan ute i avlägsna byar. Skolorna stänger Myndigheterna här i New Delhi har beordrat skolor stängda och extra insatser vid härbärgen för hemlösa. I en del städer har myndigheterna beordrat att brasor ska tändas i varje gathörn så att invånarna kan värma sig. Privata hjälpgrupper delar nu ut filtar som skydd mot kylan, det kalla vädret i den här delen av Asien väntas fortsätta i flera dagar. Sheila Merrit är i 70-årsåldern och har svårt att minnas någon vinter hon känt sig lika frusen. – Det är verkligen ovanligt kallt nu och det är särskilt hemskt för barn, gamla och fattiga, säger hon.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".