Biltrafiken ha ökat kraftigt på Bali. Foto: Anders Ask/SR

Plågad mötesplats för klimatmötet

Om drygt en månad, i början av december, samlas över 10 000 delegater från 189 länder på den indonesiska turistön Bali för att diskutera världens framtida klimatpolitik, främst vägar att minska koldioxidutsläppen, i vad som beskrivits som det viktigaste miljömötet sedan det i Kyoto för tio år sedan.

Själva mötesplatsen Bali är ett exempel på de problem som världen måste lösa.

Utsläpp och skogsskövling
– Trafiken är galen konstaterar chauffören Putra, med ett litet skratt när han kryssar fram med sin minivan i Balis huvudort Denpasar.

– Det finns för många bilar för en sådan liten ö som Bali, tycker Putra, som jobbar med att köra turister från och till ett av öns många hotell.

Han minns hur få bilar och för den delen riktiga vägar det fanns på ön när han var barn på 70-talet, och hur snabbt situationen förändrats de senaste decennierna.

Och med den kraftigt ökade biltrafiken har också kommit växande problem med utsläpp. I jättelandet Indonesien med sina över 225 miljoner invånare orsakar också skövlingen och brännandet av regnskog kraftiga miljöproblem.

Putra säger att han följer vad som rapporteras i klimatfrågor och om det kommande mötet, och han tycker precis som Indonesiens president Susilo Yudhoyono att det är de rika länderna som måste gå i täten för att minska utsläppen.

– De är ju framför allt de rika som kör bil och flyger, säger han.

Just frågan om hur bördorna ska fördelas när det gäller att minska utsläppen - den utvecklade industrialiserade delen av världen eller utvecklingsländerna - är en av de största stötestenarna i förhandlingarna på Bali om en dryg månad.

Dilemma
I samband med ett förmöte nu i veckan sas det att de rika länderna måste hjälpa och stödja utvecklingsländerna så att de har råd att till exempel begränsa fällandet av regnskog.

Putra pekar på ett av många andra dilemman - om utsläppen ska kunna begränsas bör flygtrafiken minska, men minskar flygtrafiken kommer det negativt påverka den ekonomiska utvecklingen på en turist-ö som Bali.

Han är pessimist när det gäller framtiden och tror att hans två tonårssöner kommer att växa upp i en betydligt sämre miljö.

– Det kommer bara att bli värre, säger Putra.

Anders Ask
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".