Ny gymnasieexamen föreslås på fredag

En ny examen ska införas på gymnasiet. Det kommer Gymnasiekommittén att föreslå på fredag. Det handlar inte om den gamla studentexamen utan om en som det är meningen att de flesta elever ska klara.
Frågan om en gymnasieexamen har diskuterats i många år och blivit en riktig långbänk för de svenska skolpolitikerna. Nu är det mycket som talar för att det faktiskt blir en ny gymnasieexamen om några år. Förslaget som presenteras på fredag är ett i en rad förslag till hur hela gymnasieskolan ska ändras. Nytt gymnasiebevis planeras Tanken är inte att återinföra nån slags studentexamen från förr, utan att samla elevernas kunskaper från gymnasiet i ett slags bevis, ett papper som bland annat ska göra det lättare att söka till högre studier i Sverige och utomlands. Villkoret för att få examensbeviset är att eleven ska göra ett kvalificerat, självständigt projektarbete och klara 90 procent av gymnasiestudierna. Alla kärnämnen måste vara godkända. Bara 75 procent klarar kraven idag Villkoren om att klara 90 procent av studierna och ha godkänt i kärnämnena gäller även i dagens gymnasium, för att få ut ett slutbetyg. Det klarar bara tre fjärdedelar av eleverna. 1997 började ungefär 99 000 elever gymnasiet. Fyra år senare hade bara 75 procent av dom fått ut sitt slutbetyg från gymnasiet. En fjärdedel av eleverna klarade inte kraven eller slutade gymnasiet i förväg.
Bengt Hansell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".