FN:s medlare Jan Eliasson på väg att inleda förhandlingarna.

Fredsförhandlingar om Darfur inledda

På lördagseftermiddagen har fredsförhandlingarna om Darfur inletts i staden Sirte i Libyen. Förhandlingarna är ett hopp om en fredlig lösning på den fyra och ett halvt år långa konflikten i Darfurregionen i västra Sudan.

Men flera av de rebelledare som bjudits in till mötet har uteblivit, och frågan är vad man kan komma fram till utan deras närvaro.

Eld upphör
Sudans regering har beslutat att tillkännage eld upphör för Darfur vid fredsförhandlingarnas inledning på lördagseftermiddagen.

Men mötet har startat utan att nyckelpersonerna är på plats. De två största rebellgrupperna JEM (Justice Equalituy movement) och SLA- Unity (Sudan Liberation Army -Unity) har i ett gemensamt uttalande sagt att de uteblir eftersom förberedelserna inför mötet har misslyckats, och för att mötet är partiskt till förmån för regeringen i Khartoum.

I frånvaro av dessa båda grupper och Abdel Wahed Nurs grupp SLA, är den stora frågan vad mötet egentligen kan åstadkomma.

Eliasson optimistisk
FN:s medlare Jan Eliasson har hela tiden varit optimistisk inför mötet, och lämnat dörrarna öppna för att de som uteblivit kan ansluta senare. Men representanter för både FN och Afrikanska unionen säger nu till journalister på plats, att man hoppas på framsteg i förhandlingarna fram emot årets slut snarare än att ett bindande avtal kommer att vara klart efter mötet i Sirte.

Fredsförhandlingarna i Libyen är det första försöket att samla samtliga parter kring förhandlingsbordet sen maj i fjol, då ett fredsavtal för Darfur slöts i Abuja i Nigeria. Men den gången var det bara en av rebellgrupperna och regeringen som skrev under. Sen dess har våldet i Darfurregionen tilltagit.

200 000 döda
Enligt FN har 200 000 människor dödats och mer än två miljoner tvingats på flykt.

Från årets slut ska en gemensam fredsbevarande styrka bestående av 26 000 soldater från FN och AU börja operera i Darfur. Men först vill man ha ett fredsavtal.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".