Bristande polisspaning mot sex på nätet

Försäljning av sex via nätet förekommer idag i hela landet, men trots det bedriver polisen nästan ingen aktiv spaning alls utanför storstäderna. Det visar en undersökning P1-programmet Kaliber har gjort.

Sökningar på nätet visar tydligt hur sex säljs i hela landet. Falun, Motala Nyköping, Varberg är några av de där sextjänster erbjuds öppet på nätet.

Men polisen i landet har inte anpassat sitt arbete efter hur det ser ut.

Kaliber har frågat alla landets polismyndigheter. I Stockholm, Malmö och Göteborg har både polis och socialtjänst riktade insatser mot prostitution på nätet. Men i övriga landet är det bara tre, av 18 distrikt som bedriver spaning eller kartläggning av prostitution på nätet.

I Östergötland delade de en tjänst med två grannlän, men nu är tjänsten indragen.

– Konkret betyder det att vi idag inte lyckas leva upp till det som krävs av oss; att vi ska ligga ute, fånga upp sånt, att aktivt söka information mot den här typen av brottslighet, säger Ronald Malmkvist, chef för underrättelseenheten hos polisen i Östergötland.

Björn Tunbäck
bjorn.tunback@sr.se
Sanna Klinghoffer
sanna.klinghoffer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".