Ryssland sätter in armén mot kylan

I Ryssland sätts nu armén in för att undsätta de områden som drabbats hårdast av den svåra kölden. Framförallt gäller det nordvästra Ryssland som gränsar mot Finland, bland annat områdena runt Sankt Petersburg.
I första hand ska arméns resurser användas till att föra fram bränsle till nödställda städer och byar och till att ploga vägar, enligt den order som försvarsministern på onsdagen gav till lokala befälhavare. Speciellt pekar han ut Kolahalvön, Karelen längs gränsen till Finland och Sankt Petersburgsregionen som prioriterade områden. På Kolahalvön var det natten till onsdagen minus 48 grader. Även kring Karelen har det varit kring minus 40 grader och hela samhällen har paralyserats. I Ryssland är man ju vana vid kyla, men årets köld, speciellt de senaste två veckorna, har varit något utöver det vanliga, och nu har man tvingats ingripa på högsta politiska nivå. President Vladimir Putin och regeringschef Michail Kasianov diskuterade på onsdagen läget och vad som ska göras åt framför allt bostadsuppvärmningen. Uppvärmningsrör spricker och 20 000 människor saknar fullständigt värme i sina bostäder. Rysk tv visar bilder på lägenheter med is på elementen. Även Moskva upplever de kallaste dagarna på länge. I Moskvas utkanter var det natten till onsdagen minus 36 grader, även om det de närmaste dagarna ska bli mildare. Hittills den här vintern har 239 Moskvabor dött av köldskador.
Sten Sjöström, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".