Norge förhandlar om nytt avtal med EU

I Norge är många spända på hur handeln med Östeuropa ska påverkas när länderna går med i EU. Rädslan är stor för att den viktiga fiskexporten dit ska beläggas med tull. På torsdagen startar förhandlingar i Bryssel om hur Norges EES-avtal med EU ska se ut i framtiden.
Diplomater från Norge, Island och Lichtenstein som står utanför unionen sätter sig på torsdagen i diskussioner med representanter från EU om de nya handelsförbindelserna. EES-avtalet ger tillgång till EU:s inre marknad, och för de norska företagen är det avtalet en livlina, säger Pernille Aga på Näringslivets huvudorganisation. Den största delen av den norska exporten går idag till EU. Positiva till EU:s utvidgning österut Norska regeringen och många företag är positiva till östutvidgningen och tror att det är bättre för handelsförbindelserna när marknaden blir större och regelverket gemensamt. Men samtidigt finns oron för att hamna alltmer utanför och att förlora frihandeln med EU:s nya länder som Polen, Estland och Lettland. Det viktigaste i förhandlingarna nu är att exporten av norsk fisk som sill, makrill och lax till de nya medlemsländerna fortsatt ska få vara tullfri. En del av den norska fisken som går till EU är idag belagd med tullavgifter, och om det nu blir tull på fisken till de nya EU-länderna kommer Norge att kräva en kompensation för det. Vad är ännu oklart. Norges EU-avgift kan chockhöjas Förhandlingarna om det nya avtalet kommer också att gälla den nya summa som Norge ska betala till EU för att få tillgång till den inre marknaden. Signalerna från EU tyder på att den kan komma att chockhöjas. Samtidigt som EU växer nu inser norrmännen att de hamnar alltmer i skymundan. Det har gjort att de har blivit mer positiva till ett EU-medlemskap. Två gånger har norska folket röstat nej och EU-frågan har länge varit död, men flera opinionsundersökningar visar nu att över 50 procent av norrmännen vill in i EU-värmen. Norska regeringen vill ändå vänta med en ny folkomröstning. De norska politikerna anser att det måste till en radikal hållningsändring hos norrmännen innan de ska vilja starta debatten igen.
Beatrice Janzon, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".