Grekland anklagas för djurplågeri

EU:s nytillträdda ordförandeland Grekland får svidande kritik för hur djur behandlas i landets slakterier. De plågas onödigt mycket innan de dödas, helt i strid med gällande EU-lagstiftning, hävdar nu flera djurrättsorganisationer.
Det stackars fåret försöker frenetiskt att komma loss, där det hänger i ett ben och snart ska dödas av slaktarens vassa kniv. Egentligen skulle fåret vara avsvimmat av en elchock och inte uppleva plågan, men den stöt som getts är klart otillräcklig. Desperat försöker djuret att komma undan. Blicken tittar rakt in i objektivet på den insmugglade kameran. Följaktligen går därmed det plågade djurets blick också rätt in i den som ser filmen. Getter avlivas utan bedövning Det här är inte det enda exemplet på hur reglerna inte följs vid grekiska slakterier, enligt olika djurrättsorganisationer som står bakom filmen. Ett annat exempel är hur getter avlivas, enligt filmen utan någon som helst bedövning, vilket också är ett brott mot gällande regler. Filmen visas officiellt vid en presskonferens här i Bryssel senare på torsdagen. Förmodligen kommer den som vanligt att följas av ilskna och förvånade kommentarer. Inget ändras trots kritik Det är bara det att ingen egentligen borde bli överraskad, för vi har sett liknande förr, flera gånger. Kommissionen och jordbruksministrar har uttalat hård, offentlig kritik, utpekade länder har lovat bot och bättring, utan att problemen har försvunnit. Det gäller såväl de klart inhumana metoderna på slakterierna som de långa transporterna av djur på väg till slakt.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".