Expertkritik mot hur elpriser sätts

Flera experter riktar kritik mot hur elpriserna sätts på elbörsen Nordpool. Det finns för få elbolag som handlar el och med färre konkurrenter riskerar priset att bli för högt, säger bland andra Tomas Kåberger som är energiforskare vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.
– Det är så få affärer att man får ingen väl fungerande konkurrensmarknad, utan det är några aktörer som gör saker och styr priset, säger Tomas Kåberger. Kontrakt som handlas av få Det handlar främst om priserna på de elavtal där kunderna binder priset i två år eller längre. Dessa kontrakt handlar elbolagen upp på elbörsen, men det är få som handlar kontrakten och det gör det svårt att sätta rätt pris. Tomas Kåberger anser att elpriset hade varit lägre om det funnits fler aktörer. Tre bolag dominerar Idag domineras en stor del av handeln, både på köp- och säljsidan, av Vattenfall, Fortum och Sydkraft, och Tomas Kåberger är kritisk mot Konkurrensverkets agerande. – Efter det att konkurrensen infördes har tyvärr konkurrensmyndigheterna tillåtit att de stora bolagen köpt upp varann och slagits samman. Det tycker jag inte att konkurrensmyndigheten borde ha gjort, för därmed har förutsättningarna för konkurrensen förstörts, säger han.
Tommy Borglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".