Stort intresse för bidrag mot energislöseri

Den sista januari går ansökningstiden ut för villaägare som vill få bidrag på upp till 20 000 kronor för att sänka sin energiförbrukning genom att till exempel installera en värmepump i huset. Intresset har varit stort men redan nu är pengarna slut i nästan alla län, visar en genomgång som Ekot har gjort.
– Vi har alltså i dagsläget inte pengar till de ärendena som kommer in, om vi inte får mer pengar, säger länsbostadsdirektör Mia Lindohf Forsgren i Västerbottens län. Västerbottens län är på intet sätt unikt. Bara Gotland och Jämtland har pengar kvar Det är bara på Gotland och i Jämtlands län som man tror att pengarna kommer att räcka till alla de som ansökt och är berättigade till så kallat individuellt konverteringsbidrag, ett bidrag för att sänka elförbrukningen i huset genom att installera till exempel bergvärme. I resten av landet har pengarna redan tagit slut, trots att det går att söka bidraget i ytterligare några veckor. I Skåne län har man visserligen pengar kvar, men också många ärenden att behandla, säger Nils Erik Jacobsson på länstyrelsen där: – Vi har tio miljoner kvar gott och väl, men å andra sidan så har vi ju 1 600 ansökningar i balans, som inte är beslutade, så pengarna är ju intecknade över skorstenen så att säga, säger han. Så om jag nu skickar in en ansökan idag, har jag någon chans att få ett sådant här bidrag? – Du får gärna skicka in en ansökan, men vi saknar ju pengar i stort sett till 500-600 som är inkomna ju. Hittills har länsstyrelserna fått in drygt 35 000 ansökningar och omkring 21 000 har beviljats bidrag, och man räknar med att det kommer att komma ännu fler ansökningar under de sista veckor som det nu går att söka bidraget. Det har varit ett stort intresse för bidraget, säger Karl Erik Svensson på Boverket som ansvarar för bidraget. – Jättestort. Jag tror att länsstyrelserna har varit mest ansatta av telefonpåringningar, men även vi har ju haft mycket här, mycket med värmepumpar sådana här små som är vägghängda som är intressanta då. ”Men det blir inga mer pengar” Men trots anstormningen kommer det inte att tilldelas mer pengar, säger han. – Regeringen har sagt att de skjuter inte till mer pengar och är det så som du säger, att du har fått ut av länsstyrelserna att det skulle vara slut på alla håll, så är det ju inte mycket att göra. I sådana fall, om det finns någon länsstyrelse som skulle ha något kvar skulle man ju kunna göra en omfördelning, men den verkar i sådana fall vara omöjlig om alla har slut.
Patrik Holmström
Research Per Gudmundson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".