Regeringen passiv om hemlösas boende

För ett år sen lade Kommittén för hemlösa fram en rad förslag till regeringen för att lösa problemen för de hemlösa långsiktigt, men ännu har inget hänt. Det säger Widar Andersson, som var ordförande i Kommittén för hemlösa.
Många myndigheter och kommuner kräver att de hemlösa som missbrukar måste vara drogfria innan de kan få bostad. Den inställningen håller på att förändras, säger utredaren Clas Göran Stefansson och pekar på några projekt, där man släppt på kravet på drogfrihet. – När man söker sig till missbrukarvården för att komma bort från gatan, avvisas man för att man inte är nykter, säger Widar Andersson. Missbrukare som lever på gatan är sällan nyktra. Det blir en rundgång, ett moment 22 för missbrukare som försöker komma bort från missbruket. Rätt till bostad även för hemlösa Förra årets förslag från Kommittén för hemlösa för att varaktigt och långsiktigt lösa problemen med hemlöshet, var bland annat att rätten till bostad skulle skrivas in i socialtjänstlagen. Gemensamma nämnder skulle bildas med representanter för kommun och landsting, för att den hemlöse inte ska falla mellan stolarna. Under året som gått har dock inget hänt. På socialdepartementet ska man nu sätta sig ner och titta närmare på Hemlöshetskommitténs förslag. Nisse från Uppsala är en av många som sökt skydd undan kylan. – Då har man ingenstans att ta vägen från halvåtta på morgonen, när man går ut från härbärget, säger Nisse i Uppsala. Vi dricker och promenerar för att få dagarna att gå. Krav på drogfrihet på väg bort Natthärbergen och jourhem är exempel på alltför kortsiktiga lösningar, enligt Hemlöshetskommitténs Widar Andersson. Det håller Clas Göran Stefansson med om. Han arbetar med hemlöshetsfrågor på Socialstyrelsen. Han menar att synen på drogfrihet håller på att förändras. – De olika trappstegsboendena som upprättats för hemlösa, håller på att överges, eftersom de inte ger effekt för de hemlösa. Nu kommer man med andra lösningar, där man inte kräver drogfirhet, säger Clas Göran Stefansson. Runt 9 000 hemlösa i Sverige Det är oklart hur många hemlösa det finns i Sverige men 9 000 personer är en uppskattning. De flesta finns i storstadsområdena. Många hemlösa har missbruksproblem och eller fysiska eller psykiska sjukdomar. Runt om i landet finns flera projekt där drogfriheten inte är ett krav, till exempel på äldreboenden i Göteborg och i Stockholm. Ekot har tidigare också berättat om Kristinehamn, där alla de 39 hemlösa fått egna lägenheter. Conny Eriksson är en av dem och han tror inte att drogfrihetskrav fungerar. – Du måste kunna se vad som händer för att ställa krav på dig själv att dra ner på drickandet från sju dagar i veckan till fem dagar och sen till inget drickande alls. Det är inget man bara gör så lätt.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".