Spänt inför norska EES-förhandlingar

I Norge är många spända på hur handeln med östeuropa ska påverkas när länderna går med i EU. Rädslan är stor för att den viktiga fiskexporten dit ska beläggas med tull. I dag startar förhandlingar i Bryssel om hur Norges EES-avtal med EU ska se ut i framtiden.
Diplomater från Norge, Island och Lichtenstein som står utanför unionen sätter sig idag i diskussioner med representanter från EU om de nya handelsförbindelserna. EES-avtalet ger tillgång till EU:s inre marknad. Och för de norska företagen är det avtalet en livlina, säger Pernille Aga på Näringslivets huvudorganisation. Den största delen av den norska exporten går idag till EU. Norska regeringen och många företag är positiva till östutvidgningen och tror att det är bättre för handelsförbindelserna när marknaden blir större och regelverket gemensamt. Men samtidigt finns oron för att hamna alltmer utanför och att förlora frihandeln med EU:s nya länder som Polen, Estland och Lettland. Det viktigaste i förhandlingarna nu är att exporten av norsk fisk, som sill, mackrill och lax, till de nya medlemsländerna fortsatt ska få vara tullfri. En del av den norska fisken som går till EU är idag belagd med tullavgifter. Och om det nu blir tull på fisken till de nya EU-länderna så kommer Norge att kräva en kompensation för det, vad är ännu oklart. Förhandlingarna om det nya avtalet kommer också att gälla den nya summa som Norge ska betala till EU för att få tillgång till den inre marknaden. Signalerna från EU tyder på att den kan komma att chockhöjas. Samtidigt som EU växer nu så inser norrmännen att de hamnar alltmer i skymundan och det har gjort att dom blivit mer positiva till ett EU-medlemskap. Två gånger har norska folket röstat nej och EU-frågan har länge varit död. Men flera opinionsundersökningar visar nu att över 50 procent av norrmännen vill in i EU-värmen. Norska regeringen vill ändå vänta med en ny folkomröstning. De norska politikerna anser att det måste till en radikal hållningsändring hos norrmännen innan de startar debatten igen.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".