För få aktörer driver upp elpriset, anser kritiker

Flera experter riktar nu kritik mot hur elpriserna sätts på elbörsen Nordpool. Det finns för få elbolag som handlar med el och med färre konkurrenter riskerar priset att bli för högt. Det säger en av kritikerna, Tomas Kåberger, energiforskare vid Chalmers Tekniska Högskola.
Det handlar främst om priserna på de elavtal där kunderna binder priset i två år eller mer. De kontrakten handlar elbolagen upp på elbörsen, men antalet som handlar med de kontrakten är få och det gör det svårt att sätta rätt pris, något som Eirek Buness, avdelningsdirektör på tillsynsmyndigheten Kredittilsynet i Norge kritiserade i Ekot igår. Den här bilden bekräftas av andra som Ekot talat med, förutom av Tomas Kåberger, också av Mats Persson ansvarig för elinköp på Fortum och Nordpools VD Torger Lein. Tomas Kåberger anser att en orsak till det höga priset är att det finns så få aktörer. I dag domineras en stor del av handeln både på köp och säljsidan av Vattenfall, Fortum och Sydkraft. Och Tomas Kåberger är kritisk mot att Konkurrensverket tillåter några dominera så stort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".